lympha Sable

lympha Sable
by Scottish graciousness

zondag 26 februari 2017

om ons terug te geleiden tot de vrijheid die ons kenbaar maakte

een brief van oproep tot verzet welke toelichting behoeft in onze tijd -
deze open brief opgesteld door Willem van Oranje werd
AD 1572 - 14 april - vanuit de Dillenburg verzonden en gepubliceerd te beginnen met Amsterdam en Delft

'de meeste mensen hebben niet zoveel gestudeerd' 
Natuurlijk behoort het ergeren van een land niet tot een der doelstellingen van een studie in de sociale wetenschappen, om een land te kunnen regeren, ik zou bijna zeggen: aan te kunnen, moet men meer in zijn mars hebben dan slechts oppositioneel beeld en geluid. Het is zeer wezenlijk van de menselijke eigenschap te kunnen regeren en indien gevraagd daartoe over te gaan in een meer dan alleen als positief aan te merken zin van uitoefening van zijn wilsvermogen en het bijhouden van de verstandelijk gegeven overzichtelijkheid van het onderwerp waartoe de regeeropdracht zich betrekt dat dit innerlijk beginsel ervaren wordt als een gewoonte, in algemene zin behorende tot het gewoonterecht van een landstreek of een volk.

Meestal vormt het regeerbaar onderwerp vanuit zijn eigen aard de structuur van de systeemopbouw voor het bestand waartoe het doel wordt aangewend dat doorgaans luidt: in gesprek komen met / een dialoog aangaan met... anderen in dezelfde zin betrokken in het voorwerpelijk regeerbehoeftig gegeven.

Clemens Maria mag niet verhelen dat zij zich als de mijnen vertegenwoordigende altijd in mijn emotionele en gemotiveerde subjectiviteit heeft bewogen en daarnaar gehandeld in de zin van wat zij noemde het landsbelang dat mij boven alles gaat. Het zijn natuurlijk de mensen, de inwoners van een land, die dat land zijn bestemming geven, maar het is de vorst binnen de principaliteit welke het centrale plan vertegenwoordigt waarvanwege iedereen het er mee eens is dat de dingen zo zijn te begrijpen als zij ons zijn gegeven. Naar deze menselijkerwijs geopenbaarde structuur van oudsher bekend ordenen zich dan alle zaken het regeerbaar onderwerp betreffende.