lympha Sable

lympha Sable
by Scottish graciousness

woensdag 26 juli 2017

Rachel Ruysch, Fruit and Insects, 1711 + een mooie link met de natuur



- waar ik de video vandaan heb weet ik niet meer en ik had nog nooit van de schilderes gehoord maar deze video is de moeite van het bekijken waard -
- wat in mijn gedachten kwam is dat soms in het buitenland meer kennis is vergaard over de geschiedenis van ons land dan wijzelf beschikbaar hebben
- misschien vormt deze bemerking een wat positievere verklaring die van pas kan zijn voor het begrijpen van de grote toeloop van buitenlanders naar onze streken//

- het griekse straatje -




Wat ik ter gelegenheid van deze mooie post waar ik zelf weinig inbreng bij hoefde te plegen ook doe is het cadeau doen van een link naar een veelbelovende en zeer uitgebreide website over de wereld van planten en bloemen geschreven in het engels:

- Atlas van dr. Guiseppe Mazza 
- photojournalist for science 

- site photomazza - Agave sisalana voor de toegang -

- de tekst is uitgebreid en vlot geschreven maar vraagt nogal wat bevattingsvermogen van je verstand - de enkeling die eraan toe is af en toe zijn wetenschappelijke kennis te vergroten over de ecosfeer zal zijn genoegen zeker in de link kunnen vinden.

toch oppassen




History of a miracle - by Charles Dickens

Over de Mariaverschijning van Nôtre-Dâme de la Salette in 1846 gaat het verslag van Charles Dickens - engelstalig -

- ik heb persoonlijk dit bedevaartsoord hoog in de bergen bezocht toen ik 16 jaar oud was samen met mijn schoolklas in het kader van wat toen heette de Katholieke Bouworde teneinde mee te werken aan de restauratie en uitbreiding van de basiliek en de gebouwen voor de ontvangst van de pelgrims. De heilige plaats, die tegenwoordig vooral in Duitsland veel bekendheid geniet, ligt zo hoog dat je er de plukjes wolken gewoon voorbij ziet drijven en ook zelf zomaar in of achter een wolkje kunt verdwijnen. Ik herinner mij dat het er erg koud kan zijn, zelfs midden in de zomer, maar ook erg warm want de zonnestralen komen daar minder vocht in de lucht tegen dan lager in het dal.

Toendertijd was mijn informatie over waar het bij de instelling van het bedevaartsoord om was gegaan erg schaars en ik wist niet meer dan dat het de eerste was geweest van een reeks Mariaverschijningen in de 19e eeuw, echt of vermeend, en dat de de Moeder God's naar het verhaal ging verschenen was juist op die barre plaats boven de boomgrens aan twee arme herderskinderen.

Omtrent de inhoud van de boodschap die verbonden wordt aan deze verschijning was mij toen niets bekend, maar voor zover ik dat kan begrijpen uit het hierboven met de link aangehechte verslag van Charles Dickens hebben zowel de woorden van de H. Maagd als de omstandigheden betreffende het bewijs van echtheid van het wonder in mijn verdere leven een belangrijke rol gespeeld. Ook bij mij tref je aan de nadruk op het onderhouden van de zondag, de dag des Heren, en een zekere angstige betrekking tot de voedselvoorziening in het algemeen, althans in mijn gedachten daarover. Wat het betreft de waarheid van dingen die ik zeg of schrijf heb ik dikwijls ervaren dat er mensen zijn die daar niet aan twijfelen, maar dat bij het vragen om een bevestiging van mijn kant niet dan met ongeloof en afwijzing wordt gereageerd. Wat het aangaat de waarachtigheid van de verschijning van Maria aan de twee herderskinderen, daarover heb ik nooit enige twijfel gekoesterd.

Persoonlijk heb ik ook die wereld betreden  van iemand die een verschijning heeft gehad en ben ik ervan doordrongen geraakt dat zo'n gebeurtenis voor anderen aan wie men dit verteld of bij wie men navraag doet ook moeilijk te begrijpen is omdat juist zo'n ervaring beperkt blijft tot het eigen geloofsbeleven.

Misschien dat ik over mijn ervaringen nog eens duidelijker wil zijn, nu wil ik niet meer in het kader van deze post dan de aandacht vragen voor dit bedevaartsoord en beperk ik mij tot het schetsen van mijn betrekking daarmee in de wetenschap dat er meer bekend is over deze plaats maar die kennis heeft mij nooit anders bereikt dan in mijn eigen overtuigingen en belevingen, althans die ik geheel de mijne achtte.
Het is mij dit alles overwegende wonderlijk te moede.

- zomaar een offergave in de vorm van een diasjouw, of hij volkomen áf is heb ik niet nagekeken - 
- FILOSOFIE VOOR BEGINNERS -