lympha Sable

lympha Sable
by Scottish graciousness

zaterdag 10 december 2016

Peter van Straaten - Fotoalbums - Voor commentaren aan de achterdeur

Peter van Straaten - Fotoalbums - Voor nieuws, achtergronden en columns https://shar.es/18KlUT via @sharethis/de Volkskrant december 10 2016

het album van straat en veld

Met de Volkskrant app ontdekt u alles wat deze krant te bieden heeft! Lees het laatste nieuws & achtergronden en ontdek de uit-agenda, recensies en interviews in Cultuur & Leven.



afgegeven op
10 12 2016


verklaring van aandacht:

Peter van Straaten is overleden op 81 jarige leeftijd. Zijn werk heeft op mij altijd de indruk gemaakt dat het gezond was. Voor Peter bestond de voldoening die hij zijn publiek gaf uit het subtiele verschil tussen fantasie en werkelijkheid, en dikwijls gingen de door hem gefocuste situaties over relaties tussen mensen. 

Ik hoop dat er iets van de eenvoud van zijn stijl bij mij mag blijven hangen. In mijn denken dan. Want Peter was onnavolgbaar in zijn kunst en in zijn humor.














gaan wij weer verder met deze zaterdag in:




Al spoedig zullen wij het mysterie van de natuur leren kennen in de gedachte, dat alle vormen van bestaan eindig zijn maar dat het leven zelf als de ultieme en absolute waarde gewoon verder gaat met ons ook wanneer wij denken dat wij bij die absolute grens die het leven scheidt van de dood zijn aangeland. Wij mensen worden altijd net dat stapje verder meegevoerd dat wij alleen vanuit onszelf niet weten te maken, en wat er ook gebeurt, de juiste richting in te slaan en deze ons aan te geven, dat behoort als privilege tot het recht van die het leven voor ons uit ziet gaan, en die het lijden van dat leven mede heeft gedragen.....


naar inspiratie in reactie kwam heden tot mij dit Woord.

(de acta apostolica)

.....niet die volgt is gelijk aan het leven op zichzelf, noch die naar het leven ziet, maar die door het leven wordt gevraagd jullie ervan te vertellen wat het leven jullie wil laten zien, dat jullie allen kinderen zijn geweest en daarvan het kinderlijke nooit hebben kunnen loslaten ten voordele van het sociale begrip over Uzelf die ge aantreft in het web, en van zo'n web kom je niet gemakkelijk los.....spinnen zijn we allemaal en iedereen heeft in zijn netwerk wel een eigen web uitstaan....



Wanneer de een gelijk is aan de ander dan zal er toch sprake zijn van een reden waarom die regel zo is ingesteld, dat indien er een vergelijking wordt gemaakt die in het getal van zijn verschil op nul uitkomt, dat er dan toch twee nodig voor zullen zijn om de vergelijking mogelijk te maken, terwijl het bewijs van gelijkheid als het principe waarop de waarheid in ons denken berust niet geleverd had kunnen worden indien er in de totale menselijke situatie nooit sprake zou zijn geweest van meer dan een. In het heilig evangelie wordt deze gedachte weerspiegeld met de zinsnede: ...en het getuigenis van twee zal betrouwbaar zijn...

....en dat wij altijd weer wanneer wij wat achter zijn geraakt of van het spoor zijn afgedwaald het touw kunnen vastpakken dat ons vanaf de reling van het schip wordt toegeworpen, en zo weer veilig binnenboord geraken met de ervaring dat de totale levenszee voor een mens wel erg groot is om op zijn eentje in te gaan pootje baden mag ons tot geruste vrede met onszelf en onze omgeving brengen, en de gemoederen van zovelen onder jullie die uit hun evenwicht zijn geraakt bij het zien van alle mogelijkheden die de waarheid ons liet inzien toen zij voor de eerste keer gegeven werd als antwoord op ons zoekend vragen, zullen langzaam tot hun gerede vorm terugkeren die aan elke men is toegekend als de emotionaliteit hem of haar eigen in persoonlijk antwoord.


Zoiets mee te maken, met jezelf, met anderen, met de samenleving in zijn geheel, en midden in die grote wereld om ons heen daartoe bereid te zijn met open oog voor de gevaren van die werkelijkheid waar iedereen zo over roept dat die door onze vrijheid wordt gegarandeerd en dat die vrijheid het recht vertegenwoordigt dat ons werd toegekend, dat recht van een antwoord te krijgen op het eeuwige verlangen van de mens naar eenheid met zichzelf en met elkaar in vrijheid te beleven en beleefd, en dat allemaal maar even te aanvaarden en in onszelf op te nemen, dat heeft zijn tijd nodig.

Inderdaad is het zeker gesteld dat ...de waarheid U vrij zal maken... maar te begrijpen hoe de waarheid dat met ons doet, dat hoort bij een begeleidende gedachte die de mensen is gegeven als het anwoord op de behoefte van de moderne tijd aan rationaliteit in onze beoordeling en inzichtelijkheid in onze beleving, want wij willen als kinderen van diezelfde tijd, kinbderen van onze tijd dus die wij zijn, ook wel graag weten wat er met ons gebeurt. Wij zijn tot hiertoe gekomen als vanuit een diepe duisternis in het grote licht van een zon die zo fel schijnt dat wij opnieuw niet goed kunnen zien waar wij onze schreden naar moeten zetten. En daarom is om vanuit de verblinding van het onverwachte doorbreken van die felle zon nu de wolken boven ons worden weggeblazen, toch de weg te vinden, toch de weg te weten naar een licht der wereld waarop wij traditioneel wat beter zijn ingesteld aan de kudde een nieuwe herder toegekend.

Moge dit woord een voldoende verklaring zijn voor alle zoeken, en jullie tot vrede strekken.

 

Om naar eigen gewoonte iets erbij te geven om over na te denken in het zichtbare geef ik hieronder de link naar een album waarvan jullie onder elkaar maar moeten bepalen waar het over gaat, Voorheen was de Orde van Sint Catharina de huisorde van de koninklijke familie van Rusland en werd dit ereteken alleen toegekend aan zeer vertrouwde leden van de hofhouding, en uiteindelijk nog slechts beperkt tot de directe familie. Ik heb de tekenen die thans tot de instellingen van het moderne Rusland behoren, van een entourage voorzien naar gevoelsmatige keuze, in een dag en een nacht gedaan en zonder ook maar enige andere logica daarbij te hanteren dan die van de LOGOS die in ons allen leeft. Ik voltooide het album en alle aanpassingen hedenmorgen waardoor er weer ruimte kwam om de tekst van deze post in vrijheid te kunnen opstellen. Van de gelijktijdigheid met het overlijden van Peter van Straaten is mij inzoverre iets duidelijk, dat in zijn werk de uitdrukking gevonden kan worden van dezelfde LOGOS als die de Clemens  altijd heeft gevolgd.

De inhoud van het album, de reeks eigenlijk, mogen allen verdelen die het aangaat zich te bekommeren om de hulpeloosheid van de beeldend kunstenaar een verbinding te maken tussen zijn atelier en degenen voor wie zijn werk is bestemd.  En voor wie denkt dat de inhoud van  het album niet voor hem is bestemd geldt, dat die dan maar een of twee beeldplaatjes eruit kan kiezen die hem wel wat lijken voor zijn persoonlijke p.r. - en wat overblijft kun je in een mapje opslaan, of de copie, misschien komt er nog eens een dag dat wij er weer raad mee weten. *)


album over de Orde van Sint Catharina - de hofmeijerij





foto edit: gestyleerde bloem - en bladmotieven op een muur van de tempel van Horus de valkgod te Edfu - Egypte -
 'hoe er in elke periode van de geschiedenis sprake kan zijn van moderne kunst'

een pentekening van een bloemenboeket van
delaCroix - 19e eeuw - edit Cl5&*



*) de heilige Catharina van Alexandrie is patrones van Rusland en voor de Kerk een lerares. Eens zich in gebed tot de heilige Catharina richten houdt in dat het gebed wordt verhoord met het meegeven van een studie intentie waarover je tenminste drie weken zult doen. Daarna ben je zelf tot inzicht gekomen omtrent de reden van je gebed.
Wie niet kan bidden mag ook een kaars opsteken, gulle giften  worden bestemd voor gulle doelen - JNF o.a.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten