nota bene: Clemens raakte geïnspireerd voor de omgeving vanwege een bezoek aan de Facebook pagina van de Betuwefotograaf, waarin hij de toegangspoort tot dit landgoed Mariënwaerdt op foto aantrof. Zijn vader van ouderswege Piet Buur ging dikwijls met zijn broer Niek jagen op een landgoed dat heette Mariënweide, en vertelde hem daar wonderlijke verhalen van. Er bestaat natuurlijk ook bij de Clemens wel erfrechterlijk te waarderen landschap.
De Clement is helemaal gek van Heerlijkheden en hun bijzondere geschiedenissen.
straatje in de binnenstad van Haarlem |
Meer dan in het heden blijk ik niet te weten van de landgoederen en buitens van Zuid Kennemerland. Wanneer ik wat dieper zou gaan spitten in het werkgeheugen zou ik wellicht onverwachts op dingen komen, niet die iedereen wel weet, maar zo op van die interpretaties van de informatie die ik nu al sedert vele jaren tot mij neem.
Natuurlijkerwijs bood de middelbare school vele mogelijkheden om de omgeving van Haarlem te verkennen, en ander weer niet om redenen die niet werden bekend gemaakt. Ik heb vrijwel alle Haarlemse Hofjes wel een keer bezocht toen ik op de leeftijd van 16 jaar zat, zodoende ben ik goed bekend met de historische vormen van ouderenzorg daarmee zijn verbonden, merkwaardig genoeg is er een Kerstmis geweest toen ik hier op 5/2nd reeds mijn intrek had genomen, dat ik wachtte op het zakje kolen en de krentenmik verstrekt door de regenten van het hofje waar ik virtueel mijn toekomst in had neergelegd.
een foto van het botenfeest in de zomer elke week op vrijdag - de rivier het Spaarne/ Haarlem |
______________________________
Het Huis te Manpad bezocht ik voor de tuin in 1987, voor de laatste slotvrouwe die daar alleen woonde kwam ik wat later. Ik beleefde het Huis te Manpad als ten naaste bij mijn buren. En zo zijn er meer van die plaatsen in het concrete streekarchief geweest die ik bezocht. Wat denkt de lezer van een bezoek aan het eerste stationshuisje van de Amsterdamse Waterleiding, niet eens zover van mijn adres vandaan aan de rand van de duinen, met voorzieningen nog in 19e eeuws gietijzer en met neogotische ramen en een bijzondere tegelvloer? Met Landgoed Elswout te Overveen heeft de relatie nooit zo willen vlotten, hoewel ik graag kijk naar de diashows van de tuin en ook wel bekend ben met de geschiedenis van het hoofdgebouw ontworpen alsof het een Italiaans Stadspaleis betrof. Of een gezellige tocht naar Spaarndam dat ik al kende vanaf toen ik nog amper praten kon. Daar vlakbij stak de dappere Hansje Brinkers zijn vingertje in de Dijk en voorkwam zo dat de dijken zouden breken.
Maar genoeg daarvan, zo verneem ik van de Heer van de Parklaan te Haarlem, met wie ik al mijn overwegingen eerst doorneem voordat ik deze aan het publiek overleg. Ik zal een beeldplaat hier onderaan hangen, dat moet voldoende zijn om de gemoederen tot bedaren te brengen.
links: de eigen gevel van 5/2nd in de steigers bij de opknap- en herstelbeurt van 2015.
diasjouw: de dialoog met gisteren - leerzaam en leuk/ ik hoop dat de invoer het wil doen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten