lympha Sable

lympha Sable
by Scottish graciousness

woensdag 28 juni 2017

Attika

een verhaal uit de Griekse oudheid - mythe of werkelijk gebeurd?

* deze versie werd geschreven op basis van het verhaal zoals weergegeven door een Belgische werkgroep van jongeren over geschiedeniskunde.
_____________________________________



Pallas Athene en de Akropolis - de wedijver der goden
____________________________________________

Poseidon, de god van de zee aan wie de zeevolkeren alle eer gaven, en Pallas Athena, godin van de wijsheid, de oorlog en de vrede, en van de handwerkslieden, betwistten elkaar de eer, omdat zij beiden wilden heersen over de stad Athene en het gebied erom heen, de eerste en belangrijkste godheid te zijn voor de stedelingen en zo het recht van patronage over de stad Athene toegekend te krijgen. De strijd duurde al eindeloos lang en er was nog geen beslissing genomen aan wie de stadsrechten zouden worden toegekend en aan wie het recht van de patronage, dus de eer tot de stadsgodheid te worden uitgeroepen, toebehoorde en zo de eigendom van de Akropolis. 

De Atheners stelden voor dat beide Olympiërs ieder een geschenk voor de stad zouden bedenken: het meest praktische en waardevolle zou beloond worden met het patronaat van de stad. 

Waar de strijd feitelijk over ging was namelijk ook, of de stad moest worden beschouwd als een Dorische kolonie vanuit Klein-Azië gesticht, in welk geval Poseidon de meeste rechten zou bezitten, of dat de stad een bewezen zelfstandigheid zou genieten als oorspronkelijk door de autochtone bevolking gestichte stad met een eigen bevolking, in welk geval de godin Pallas Athene die door de mensen van Attika werd vereerd, de rechten zou behouden. En met de wedstrijd die de Atheners voorstelden zou bewezen kunnen worden met wie van de twee goden Attika het meest vertrouwd was.

Poseidon sloeg met zijn drietand op de Akropolis en spleet de rots open. Op de aangeraakte plaats ontstond een zoutwaterbron. Vervolgens raakte Pallas Athena de Akropolis aan met haar speer en schiep daarmee de olijfboom die olie opbracht die gebruikt kon worden voor verlichting, voor het bereiden van maaltijden en als geurstof of basis van genezende zalven. 

De Atheners waren zo ingenomen met de uitvinding van Pallas Athena ( volgens andere verhalen was het hun eerste koning die de olijf plantte) dat zij haar tot schutsgodin van hun stad kozen. Sindsdien groeide er op de Akropolis vóór het Parthenon altijd een heilige olijfboom. In de oudheid was de Akropolis nog met aarde bedekt, tegenwoordig zie je het roze graniet van de rots en groeit er niets.

Om Poseidon, die in zijn woede over het verlies van de wedstrijd de vlakte rondom de stad deed onderlopen door de zee, met de Atheners te verzoenen, stemde Pallas Athena er mee in dat ook hij in Attika vereerd zou worden, want de stad was natuurlijk als handelsstad afhankelijk van de gunsten van de god van de zee. De tempel voor Poseidon werd gebouwd op Kaap Sounion die wat verder weg in oostelijke richting uitstak in zee met zijn rotsige punt die de schepen moesten ronden om uit de willekeur der elementen te geraken. Vandaar konden de zeelieden die met hun schepen op weg naar Piraeus, de haven van Athene, waren en eerst een offer aan de zeegod brachten wegens hun behouden terugkeer, de gouden punt van de speer van het beeld van de godin Pallas Athene, dat op de Akropolis was opgericht en stond vóór het Parthenon, konden zien schitteren (en zo ook verzekerd waren van de uitbetaling van hun loon.)

Zo behielden de Atheners hun recht op zelfstandigheid en kregen zij ook hun godin voor wie zij zich zoveel inspanningen hadden getroost, weer onbetwist terug.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten